جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

چه کسانی نباید بوتاکس کنند؟

بوتاکس یکی از محبوب‌ترین روش‌ها برای از بین بردن چین و چروک‌هاست، اما چه کسانی نباید بوتاکس کنند؟ به طور کلی، افرادی که به بیماری‌های عصبی عضلانی مانند میاستنی گراویس مبتلا هستند، مشکلات انعقادی دارند، یا به بوتاکس حساسیت شدید نشان می‌دهند، نباید از این روش استفاده کنند. همچنین بارداری و شیردهی از دیگر موارد منع بوتاکس هستند. در این مقاله، علاوه بر این موارد، به دیگر شرایطی که نیاز به مشورت با پزشک دارند، پرداخته‌ایم.

چه کسانی نباید بوتاکس کنند

بوتاکس و موارد ممنوعه

شرایط و بیماری هایی که باعث ممنوعیت بوتاکس می‌شوند به دو دسته کلی دائم و موقت تقسیم بندی می‌گردند.

ممنوعیت دائم بوتاکس

ممنوعیت دائم به مواردی اشاره دارد که به دلیل خطرات جدی یا تداخل های دائمی، بوتاکس برای فرد به صورت همیشگی ممنوع است. این موارد عبارتند از:

  • بیماری میاستنی گراویس

 این بیماری عصبی عضلانی باعث ضعف عضلات می‌شود و چون بوتاکس نیز عضلات را به صورت موقت فلج می‌کند، باعث عوارض جدی در این افراد می‌گردد.

  • اختلالات انعقادی ژنتیکی

 در افرادی که به دلیل بیماری ژنتیکی به طور دائم با مشکلات انعقادی درگیر هستند (مانند بیماران هموفیلی) تزریق بوتاکس ممنوع است. زیرا باعث خونریزی شدید و خطرات ناشی از آن می‌شود.

  •  حساسیت به بوتاکس

هرگونه حساسیت به بوتاکس باعث ممنوعیت بوتاکس نمی شود. برخی افراد کمی التهاب و تورم در منطقه ی تزریق شده را تجربه می کنند. اما منظور ما در این قسمت حساسیت هایی است که باعث خطرات جدی می شود؛ مانند تنگی نفس و واکنش های آنافیلاکسی. مثلا افرادی که به تخم مرغ حساسیت شدید دارند به هیچ عنوان نباید از بوتاکس‌های مصپورت، دیسپورت و دیستون استفاده کنند زیرا این بوتاکس‌ها حاوی آلبومین هستند که در این افراد باعث ایجاد حساسیت و خطرات جدی می‌گردد.

 

ممنوعیت موقت بوتاکس

ممنوعیت موقت در تزریق بوتاکس به شرایطی اطلاق میگردد که پس از رفع یا کنترل مشکل، ممکن است تزریق بوتاکس دوباره قابل انجام باشد.

برخی ممنوعیت های موقت عبارتند از:

  1. تبخال یا عفونت پوستی فعال: تا زمانی که عفونت پوستی به طور کامل رفع نشده باشد نباید تزریق بوتاکس انجام شود.
  2. تب و بیماری های ویروسی: در شرایطی که بدن دچار ضعف و تب شده است نباید بوتاکس تزریق کرد زیرا ممکن است باعث واکنش های غیرقابل پیش بینی شود یا اثربخشی آن کامل انجام نشود.
  3. مشکلات موقت انعقاد خون: افرادی که به دلایلی به طور موقت در حال مصرف داروهای رقیق کننده خون مثل آسپرین، وارفارین و هپارین هستند بهتر است تا بعد از اتمام دوره ی مصرف دارو، بوتاکس انجام ندهند.
  4. بارداری و شیردهی: تزریق بوتاکس در زمان بارداری و شیردهی کاملاً ممنوع است. (علت آن را در انتهای این مقاله کامل‌تر توضیح داده‌ایم.

 

بوتاکس در زمان بیماری

در این بخش محدودیت های بوتاکس مرتبط با بیماری‌های رایج‌تر را بررسی می‌کنیم، ویژگی این بیماری‌ها این است که بسته به صلاحدید پزشک تزریق بوتاکس درتمامی‌ آن‌ها ممکن است تغییر کند:

  • بوتاکس و سرماخوردگی

در سرماخوردگی ضعف سیستم ایمنی، التهاب و گاهی تب رخ می دهد. در این حالت بدن در حال مبارزه با ویروس هاست. انجام هرگونه اقدام زیبایی که به نوعی باعث وارد شدن استرس به بدن شود، توان بدن را کاهش داده و روند بهبود سرماخوردگی را به تاخیر می‌اندازد. همچنین برخی داروهایی که در سرماخوردگی استفاده می‌شود با بوتاکس تداخل داشته و باعث کاهش اثربخشی آن می‌گردد. در نتیجه بوتاکس و سرماخوردگی در تعارض با هم بوده و بهتر است تزریق بوتاکس را تا بعد از بهبودی کامل به تعویق بیندازید.

  • بوتاکس و فشار خون

بوتاکس و فشار خون تداخلی با هم ندارند. اگر فشار خون فرد کنترل شده و در محدوده ی نرمال قرار گرفته باشد با مشورت پزشک، بوتاکس قابل انجام است. استرس و اضطراب قبل و حین تزریق بوتاکس ممکن است باعث افزایش فشارخون شود. این افراد حتما باید با پزشک خود صحبت کنند تا شرایط آرام سازی و کاهش استرس قبل از تزریق برایشان فراهم گردد.

  • تاثیر میگرن و سردرد

 بوتاکس و میگرن مانند یک شمشیر دو لبه است. در مورد بوتاکس و سردرد باید بدانید که یکی از درمان های اصلی و مورد تایید برای میگرن، بوتاکس است. پس کسی که از سردرد میگرنی رنج می برد می‌تواند از تزریق بوتاکس سود ببرد. اما اگر فردی در هنگام مراجعه به کلینیک، سردرد بوده و حمله میگرنی رخ داده باشد باید از تزریق بوتاکس در این شرایط خودداری کنند. زیرا باعث تشدید سردرد و اختلال در روند بهبود می شود.

  • سرطان

زیباجویانی که مبتلا به سرطان هستند برای انجام هرگونه اقدام زیبایی حتما باید با پزشک متخصص خود مشورت کنند. بوتاکس و سرطان دو مقوله ای هستند که به دلیل خطرات بالقوه و عوارض احتمالی، نیاز به احتیاط ویژه دارند. اگر فردی در حال مصرف داروهای ضد سرطان یا انجام شیمی درمانی و رادیوتراپی است نباید بوتاکس انجام دهد. زیرا در این زمان بدن در ضعیف ترین حالت ممکن قرار دارد و تزریق بوتاکس می‌تواند عوارض جدی ایجاد کند. اما اگر بیش از یک سال از روند درمان گذشته و سرطان در فاز فعال نباشد می‌توان با مشورت پزشک و رعایت احتیاطات، بوتاکس تزریق کرد.

  • بیماری خود ایمنی

 بوتاکس و بیماری خود ایمنی از جمله مواردی است که باید حتما توسط متخصص روماتولوژی بررسی شود. در بیماری خود ایمنی بدن به اشتباه به بافت‌ها و سلول‌های سالم حمله می‌کند. تزریق بوتاکس به عنوان یک عامل خارجی می‌تواند این شرایط را تشدید کرده و باعث بروز واکنش‌های ناخواسته شود. فردی که بیماری خود ایمنی مثل لوپوس و پسوریازیس دارد اگر در فاز حاد بیماری نبوده و در حال مصرف داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی نباشد، می‌تواند با مشورت پزشک متخصص بوتاکس تزریق کند. 

 

بوتاکس در زمان بارداری و شیردهی 

بوتاکس و بارداری

تزریق بوتاکس در حین بارداری و شیردهی از مهمترین ممنوعیت‌ها است! اگرچه تاکنون عارضه‌ای از بوتاکس در بارداری گزارش نشده اما با توجه به ناکافی بودن مطالعات در این زمینه و احتمال ایجاد عوارض بوتاکس در جنین، تزریق آن در دوران بارداری ممنوع است.

 

سوالات متداول ممنوعیت بوتاکس

آیا بوتاکس در دوران قاعدگی مجاز است؟

این یک افسانه است که در زمان قاعدگی نباید بوتاکس کنید، بوتاکس و پریودی منافاتی با یکدیگر نداشته و می‌توان در زمان قاعدگی بوتاکس انجام داد. اما در افرادی که خون‌ریزی‌های شدید و درد زیادی را در دوره پریودی تجربه می‌کنند توصیه می‌شود بوتاکس را تا اتمام سیکل قاعدگی به تعویق بیندازند؛ زیرا در این دوران آستانه ی درد کاهش یافته و موجب تشدید این شرایط می‌شود.

آیا تزریق بوتاکس زیر سن قانونی مجاز است؟

سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) تزریق بوتاکس را به منظور اقدام درمانی در افراد بالای 12 سال و با هدف زیبایی در افراد بالای 18 سال تایید کرده است. با این حال تصمیم‌گیری برای تزریق بوتاکس و سن مناسب زیباجو را پزشک تعیین می‌کند و با توجه به شرایط تصمیم گیری می‌نماید.

ممنوعیت بوتاکس برای چه کسانی است؟

کسانی که دچار بیماری‌های میاستنی گراویس و اختلالات انعقادی ژنتیکی هستند و به بوتاکس حساسیت دارند هیچگاه نباید بوتاکس کنند. هچنین در دوران تبخال یا عفونت پوستی، تب و بیماری های ویروسی، مشکلات موقت انعقاد خون، بارداری و شیردهی بوتاکس نکنید. 

 

جمع بندی

خلاصه مواردی که در مقاله گفته شده است را می‌توانید در جدول زیر مشاهده کنید:

موارد ممنوعیت بوتاکسموارد نیازمند مشورت با پزشک
میاستنی گراویسفشار خون کنترل‌شده
اختلالات انعقادی ژنتیکیسردرد و میگرن (بدون حمله میگرنی فعال)
حساسیت شدید به بوتاکس (مثل حساسیت به آلبومین)سرطان پس از اتمام درمان و در فاز غیرفعال
تبخال یا عفونت پوستی فعالبیماری‌های خودایمنی (در فاز غیرحاد و بدون مصرف داروهای سرکوب‌کننده)
تب و بیماری‌های ویروسی 
مشکلات موقت انعقاد خون (در حین مصرف داروهای رقیق کننده) 
بارداری و شیردهی 
سرماخوردگی شدید و تب بالا 
شیمی‌درمانی یا رادیوتراپی فعال 
نیلوفر علیزاده

نویسنده این مطلب:

دکتر نیلوفر علیزاده هستم. پزشک عمومی؛ که سال ۱۴۰۱ فارغ التحصیل شدم و حدود یک ساله در حوزه زیبایی فعالیت دارم. بوتاکس، فیلر، مزوتراپی، مادلینگ صورت با متد MD‌cods ازجمله فعالیت‌های من در این حوزه هست. امروزه با توجه به گسترده‌تر شدن اقدامات زیبایی نیاز بیشتری به افزایش اطلاعات در این زمینه حس میشه. من و همکارانم سعی داریم با تحقیقات گسترده و تولید محتوا در این زمینه به شما کمک کنیم تا اطلاعات علمی و کارآمدی رو کسب کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت پزشک
درخواست شما با موفقیت ثبت شد
کارشناسان ما به زودی با شما تماس میگیرند
شبکه های اجتماعی ما: