دندانپزشکی در بارداری برای بسیاری از افراد پیش میآید که در این دوران با مشکلات دهان و دندان مواجه میشوند. بهترین حالت در این موارد بررسی دهان و دندان کامل فرد قبل از بارداری میباشد که موجب میشود تا فرد تمامی پوسیدگیها و عفونتهای دندانی خود را برطرف نموده و با مشکلات بسیار کمتری در هنگام بارداری مواجه باشد.
با مراجعه به دندانپزشک قبل از بارداری و انجام درمانهای لازم و ضروری قبل از بارداری کمک شایانی به سلامت دهان و دندان مادر و البته کودک میشود. چرا که طبق آخرین مطالعات انجام شده بر روی تعداد بسیار زیادی از افراد باردار مشاهده شده است که مادران دارای پوسزییدگی فرزندانی با تعداد پوسیدگی بیشتر و مادرانی که فاقد پوسیدگیهای دندانی بودند کودکانی با تعداد پوسیدگیهای کمتر دارند. مراجعه به دندانپزشک و انجام معاینات دهان و دندان قبل از بارداری از مهمترین و ضروریترین موارد برای مادران میباشد.
در این مقاله از پزشک ۲۴، علاوه بر پاسخ به سوال مهم آیا در دوران بارداری میتوان دندانپزشکی رفت؟ در مورد دندانپزشکی در بارداری و تاثیر آن، مراقبت های دندانپزشکی در دوران بارداری و بهترین زمان معاینه خانمها بارداری صحبت شده است. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید:
برای آشنایی با بهترین دندانپزشکان متخصص در هر شهر و مشاهده نمونه کارهای آنها به مقالات زیر مراجعه کنید:
بهترین دندانپزشکان شهرهای مختلف |
بهترین دندانپزشک تهران |
بهترین دندانپزشک مشهد |
بهترین دندانپزشک شیراز |
بهترین دندانپزشک اصفهان |
دندانپزشکی در بارداری
در حین بارداری، مراجعه به دندانپزشک بلامانع است ولی تمامی زیبایی دندان برای مادران قابل انجام نمیباشد. برای انجام درمانها حتما باید به دندانپزشک مراجعه کرده و حتما باردار بودن فرد در جلسه درمان ذکر شود. انجام برخی از درمانهای دندانپزشکی در این دوران فاقد ضرورت بوده و به بعد از دوران بارداری فرد منتقل میشود.
در حین بارداری احتمال ایجاد مشکلات دهان و دندان مانند مشکلات لثهای، پوسیدگیهای دندانی و سایر مشکلات به میزان بیشتری افزایش مییابد که این موضوع نیاز به بررسی و انجام درمانهای لازم فرد قبل از بارداری را ایجاب میکند. به دلایلی مانند تغییرات هورمونی، تغییرات خلق و خو و عادات فرد و تغییر در رژیم غذایی مادران احتمال ایجاد مشکلات دهان و دندان در این دوران بیشتر میشود و سلامت دهان و دندان را به خطر میاندازد.
تاثیر دندانپزشکی در دوران بارداری
مراجعه به دندانپزشک و تحت نظر بودن در حین دوره بارداری مشکلی ندارد و همچنین موجب جلوگیری از بیماریهای دهان و دندان نیز میشود. عفونتهای دندانی مخصوصا در دوران بارداری بسیار سریع گسترش مییابند و کنترل و درمان آنها در این هنگام سختتر و با مشکلات بیشتری همراه خواهد بود. مراجعه به دندانپزشک در مراحل ابتدایی باعث میشود احتمال عود کردن بیماری دهان و دندان در فرد کاهش یابد. تحقیقات زیادی در این باره انجام شده است که نتایج آنها حاکی از آن است که عفونتهای دندانی گسترده در مادران باردار موجب زایمان زودرس در نوزادان میشود همچنین احتمال تولد کودکی با وزن کمتر افزایش میابد.
چه چیزی برای دندان درد در دوران بارداری مناسب است؟
بطور کلی داروهایی که مادر باردار در این دوران میتواند استفاده کند و خطری برای جنین ندارد به موارد زیر محدود میشود. طبق مطالعات انجام شده بر روی موارد زیر دیده شده است که خطری برای جنین در هیچ دوره از بارداری ندارد. دارو ها به دو دسته شامل مسکنهای بدون نسخه و مسکنهای تجویزی تقسیم میشود.
مسکنهای بدون نسخه شامل ایبوبروفن و استامینوفن میشوند و مسکن تجویزی نیز تنها با تجویز پزشک متخصص قابل استفاده است و معمولا در اهداف دندانپزشکی نیازی به این مسکنها برای فرد به وجود نمیآید و در صورت لزوم حتما باید مشورت انجام گردد. همچنین قابل به ذکر است مجاز بودن یک دارو در دوران بارداری به معنای مجاز بودن آن در دوران شیردهی نمیباشد.
مراقبت های دندانپزشکی در دوران بارداری
آموزشهای بهداشتی در این دوران و اقدامات پیشگیرانه میتواند در سالم نگهداشتن شرایط دهان و دندان فرد نقش موثری داشته باشد.
- استفاده منظم از مسواک به تعداد دو بار در روز به طوری که یکبار از آن قبل از خواب باشد.
- استفاده از نخ دندان بعد از هر وعده غذایی میتواند بطور بسیار موثری در داشتن بهترین شرایط دهانی به فرد کمک کند.
- استفاده از دهانشویه تجویز شده توسط دندانپزشک توسط فرد میتواند تاثیر به سزایی در کاهش پوسیدگی داشته باشد.
- در صورتی که لثههای بسیار دردناک و حساس دارید، از خمیر دندانهای مخصوص لثه حساس استفاده کنید.
- خوردن خوراکیهای متنوع و مفید که سرشار از ویتامینهای مختلف هستند کمک شایانی به بهتر شدن شرایط دهان و دندان میکند.
- ویتامین C در طول دوره بارداری که در مرکبات، سبزیجاتی مانند گوجه فرنگی، سیب زمینی و دیگر موارد دیده میشود نیز تاثیر مثبتی دارد. در صورت لزوم استفاده از مکملهای ویتامین C به میزان کافی ۸۰ میلی گرم در روز توصیه میشود.
- استفاده از مواد شیرین که سرشار از قند هستند در این دوره توصیه نمیشود و بهترین حالت آن است که میزان آن ها را به کمترین میزان خود برسانید.
- در دوران بارداری به دلایل گفته شده نیاز به مراقبتهای بهداشتی دهان و دندان برای مادر افزایش مییابد. از مهمترین موارد میتوان به مراجعات منظم به دندانپزشکی توسط مادر باردار اشاره نمود که به میزان بسیاری در کاهش و جلوگیری از پوسیدگیهای دندانی نقش دارد.
- دندانپزشک در این دوران با معاینه کامل دندانپزشکی به فرد کمک میکند تا پوسیدگی ها و مشکلات دهان و لثه را در اولین نشانههای خود شناسایی کرده و در صدد بهبود و درمان آنها برآید.
درمان های دندانپزشکی بی خطر در دوران بارداری
این باور غلط که مراجعه به دندانپزشکی در بارداری عوارض خطرناکی دارد اشتباه است. درمانهای ضروری مانند ترمیم دندانهای پوسیده در صورت لزوم، درمانهای اورژانس مانند آبسه و یا درد بیش از حد، درمان جرمگیری را میتوان جزو درمانهای قابل انجام در این دوران نام برد. گاهی به دلیل درد بیش از حد مادر در این دوره به دلیل افزایش حجم لثه، درمان لازم برای فرد انجام میپذیرد. برخی موارد درمان دندانپزشکی در حین دوران بارداری توصیه نمیگردد. از جمله این موارد میتوان به مواردی مانند درمان های زیبایی که درمان غیر ضروری و انتخابی دستهبندی میشود، اشاره داشت. درمانهایی مانند ایمپلنت دندان را در بهترین حالت میتوان به بعد از دوره بارداری موکول کرد.
بهترین زمان برای معاینه دندان در بارداری
در حین دوره بارداری، بهترین زمان برای انجام درمان را میتوان به سه ماهه دوم تخصیص داد. در سه ماهه اول به دلیل شکلگیری جنین احتمال تاثیر روی تکامل جنین توصیه نمیشود. درمانهای انتخابی و غیر ضروری در این دوره توصیه نمیشود. در سه ماهه سوم نیز طاقت مادر برای قرارگیری بر روی یونیت و انجام درمانهای طولانی دندانپزشکی کاهش مییابد و بهتر است تنها موارد ضروری در زمان کوتاه برای فرد انجام گیرد نکته مهم آن است که فرد حتما باید قبل از انجام هر درمان دندانپزشکی، دندانپزشک خود را از باردار بودن خود مطلع سازد.
سخن نهایی
در این مقاله از پزشک 24، در مورد دندانپزشکی در بارداری، مراقبتهای لازم برای دندانپزشکی در دوران بارداری، بهترین زمان معاینه دندانپزشکی برای خانمها باردار، درمانهای دندانپزشکی بدون خطر در دوران بارداری صحبت شده است. همچنین به سوال مهم عوارض رفتن به دندانپزشکی در دوران بارداری چیست؟ پاسخ داده شد. اگر همچنان در مورد دندانپزشکی در بارداری و تاثیر آن سوال دارید در قسمت کامنتها از ما بپرسید تا در اولین فرصت به شما پاسخ داده شود.
سوالات متداول
۱- آیا دندانپزشکی در دوران بارداری خطر دارد؟
خیر، تحت نظر بودن زیر نظر دندانپزشک و انجام معاینات دورهای فرد برای معاینه دهان و دندان خود، نه تنها مشکلی ندارد بلکه در بهتر شدن شرایط دهان و دندان فرد به میزان بسیاری موثر است.
۲- آیا در دوران بارداری میتوان دندانپزشکی رفت؟
بله، مراجعه به دندانپزشک در طول بارداری از عوارض و مشکلات دهان و دندان برای مادر میکاهد و هیچ گونه عوارضی ندارد. نکته مهم آن است که فرد در حین مراجعه باید از باردار بودن خود دندانپزشک را مطلع سازد.
۳- عوارض رفتن به دندانپزشکی در دوران بارداری چیست؟
انجام معاینات و چکاپهای دورهای در این دوره مشکلی ندارد اما انجام برخی درمانهای غیرضروری در طول دوره بارداری توصیه نمیشود. انجام درمانهای ضروری مانند ترمیم و درد بیش از حد مادر در این دوره قابل درمان است.
۴- چرا در دوران بارداری نباید به دندانپزشکی رفت؟
این باور کاملا غلط است و در دوران بارداری بهترین حالت آن است که فرد زیر نظر دندانپزشک باشد. همچنین فرد در سه ماهه دوم امکان آن را دارد که درمانهای ضروری برای او انجام گردد. اگر هنوز باردار نشدهاید حائز اهمیت است که قبل از بارداری معاینات کامل دندانپزشکی را انجام دهید تا کمترین عوارض را در این دوران و بعد از آن داشته باشید.
پزشک۲۴ مرجع تخصصی زیبایی دندان
منبع: webmd