در این مقاله از پزشک ۲۴، در مورد ماندگاری کامپوزیت، عوامل موثر بر میزان ماندگاری کامپوزیت، روش های افزایش طول عمر کامپوزیت ها و مراقبت های پس از کامپوزیت صحبت شده است. در ادامه این مطلب همراه ما باشید:
ماندگاری کامپوزیت چقدر است؟
ماندگاری کامپوزیت دندان به عوامل مختلفی که به تفضیل در متن زیر تقدیم میگردد، بستگی دارد. نوع کامپوزیت مورد استفاده، نحوه انجام و اجرای آن و مهمترین عامل نحوه نگهداری فرد از کامپوزیت بطور موثری در ماندگاری آنها تاثبر دارد.
بهترین دندانپزشک کامپوزیت دندان |
بهترین کامپوزیت دندان در تهران |
بهترین دکتر کامپوزیت مشهد |
بهترین دکتر کامپوزیت شیراز |
بهترین دکتر کامپوزیت دندان در اصفهان |
بهترین دندانپزشک رشت برای کامپوزیت |
عوامل موثر بر ماندگاری کامپوزیت ها چیست؟
یک سری از عوامل میزان ماندگاری و دوام کامپوزیت دندان را افزایش میدهد که در ادامه به آنها اشاره شده است:
- نوع کامپوزیت مورد استفاد در طرح درمان مشخص شده برای هر فرد
- نحوه اجرا کامپوزیت بر روی دندان ای فرد
- میزان استفاده فرد از مواد رنگی
- میزان رعایت بهداشت توسط فرد
- مراجعه مرتب فرد به دندانپزشک خود
روش های افزایش طول عمر کامپوزیت ها چیست؟
با رعایت برخی از مراقبتها و روشها میتوان طول عمر کامپوزیت دندان را افزایش داد. از جمله:
- رعایت بهداشت دهان و دندان توسط بیمار: مهمترین روش برای افزایش مدت زمان ماندگاری کامپوزیتها میزان رعایت بهداشت دهان و دندان توسط فرد میباشد. در صورت داشتن بهداشت کافی و مناسب دهان و دندان میتوان آینده خوبی را برای درمان زیبایی کامپوزیت فرد متصور شد. در غیر این صورت کامپوزیت دندان انجام شده برای بیمار کاملا زیبایی خود را از دست داده و از بین میروند.
- سیگار نکشیدن: در افراد سیگاری میزان موفقیت و ماندگاری کامپوزیت ونیر به میزان بسزایی کاهش یافته و سیگار کشیدن مداوم نه تنها ماندگاری کامپوزیت را به میزان بسیار زیادی کاهش میدهد بلکه آسیبهای غیرقابل جبرانی به دهان و دندان های فرد میزند.
- استفاده نکردن از مواد دارای رنگ: از دیگر روشهای افزایش مدت زمان ماندگاری کامپوزیت، استفاده کمتر از مواد رنگی مانند چای و قهوه و …. میباشد. این مواد باعث ایجاد رنگدانههایی بر روی درمان زیباییی کامپوزیت فرد شده که در صورت تمیز نکردن این رنگدانهها، زیبایی کامپوزیت دندان به حداقل میرسد. به همین دلیل بعد از مصرف مواد رنگی حتما باید رعایت بهداشت دهان و دندان انجام شود.
- کامپوزیت مورد استفاده و نحوه اجرا ی آنها: نوع کامپوزیت مورد استفاده و نحوه انجام آنها در زیبایی و ماندگاری کامپوزیت تاثیر دارد. درمان زیبایی کامپوزیت باید زیر نظر متخصص مربوطه انجام شود تا از هرگونه مشکل پس از اجرای آنها جلوگیری شود.
- محل پر کردگی: در برخی نقاط که فشار بر روی دندان و مواد ترمیمی بیشتر میباشد، مانند نقاط خلفی دهان، میزان آسیب به کامپوزیت ونیر بیشتر و ماندگاری آنها ممکن است کوتاهتر شود.
- داشتن عادت های آسیب زای دهانی توسط فرد: دندان قروچه، ساییدن دندانها بهم در حین خواب و یا بیداری عامل بسیار مهمی در کاهش عمر کامپوزیتها میشود. برای رفع مشکل میتوان به دندانپزشک مراجعه کرد.
- میزان کامپوزیت اجرا شده: مقدار کامپوزیتی که در دندان هر فرد انجام شده بسته به بزرگی یا کوچکی آن نیز در ماندگاری آن تاثیر دارد. بطور مثال کامپوزیتها در نقاط کوچکتر ماندگاری بالاتری را در مقایسه با نقاط بزرگتر نشان دادهاند.
- رژیم غذایی فرد: استفاده از مواد اسیدی و رنگدار زیبایی کامپوزیتها را کاهش داده و موجب کمتر شدن ماندگاری آنها میشود.
مراقبت های پس از کامپوزیت برای حفظ ماندگاری آنها چیست؟
رعایت یک سری از مراقبتها برای حفظ و نگهداری بیشتر کامپوزیت دندان موثر است که در ادامه به این موارد اشاره شده:
- رعایت بهداشت دهان و دندان ها: مهمترین عامل به جهت افزایش ماندگاری کامپوزیت، رعایت بهداشت کامل دهان و دندان است که بیشترین تاثیر را در حفظ کامپوزیتها دارد. بطوری که بعد از هر وعده غذایی نخ دندان توسط فرد زده شود تا باقی مانده مواد بین دندانیها کاملا پاک شده و موجب پوسیدگی بین دندانی نشود. دوبار مسواک زدن در طول روز نیز کمک شایانی به بالا نگهداشتن سلامت دهان و دندان و کامپوزیتها میکند. حداقل یک بار مسواک زدن قبل از خواب از الزامات مراقبت از کامپوزیتها و دهان دندان فرد است.
- مراجعه منظم و دورهای به دندانپزشک متخصص: مراجعه منظم فرد به دندانپزشک، موجب کاهش پوسیدگیهای دندانی شده و درصورت بروز مشکل امکان انجام اقدامات برای درمان آن زودتر فراهم میگردد. همچنین بررسی دورهای درمانهای انجام شده توسط دندانپزشک به بهتر شدن شرایط دهان و دندان فرد و همچنین بالاتر بردن ماندگاری درمانهای کامپوزیتی منجر میشود.
- پرهیز از عادات آسیب زننده: عادات دهانی مختلف مانند مکیدن انگشت، جویدن ناخنها، دندان قروچه و ساییدن دندانها بهم تاثیر بالایی در کاهش ماندگاری کامپوزیتهای دندانی دارد. برای رفع مشکل میتوان قبل از انجام درمان کامپوزیت با دندانپزشک مشورت کرد و مشکل را رفع و رجوع کرد.
- رعایت رژیم غذایی مناسب: مصرف مواد رنگدانهدار موجب رنگ گرفتن کامپوزیتها شده که مواد سفت و یا چسبنده تاثیر منفی در ماندگاری کامپوزیتها دارند به طوری که موجب شکستن و یا کنده شده آنها میشوند.
استفاده از محافظهای دهانی در ورزشهای سنگین موجب مراقبت از دندان ها میشود.
مقاله پیشنهادی: عکس قبل و بعد کامپوزیت دندان
مقایسه ماندگاری کامپوزیت ها با سایر روش های ترمیمی؟
بطور کلی مواد دیگری نیز برای پرکردگی دندان ها وجود دارد که شامل مواد همرنگ دندان یا کامپوزیتها و دسته دیگر مواد فلزی رنگ که قدمت بسیار زیادی در علم دندانپزشکی دارد و از سالیان دراز در انجام ترمیمهای دندانپزشکی کاربرد داشته است که این مواد آمالگام نام دارند. انواع کامپوزیت دندان نسبت به آمالگام دارای زیبایی بسیار بیشتری هستند. در مقایسه ماندگاری این دو مواد میتوان گفت که در هر دو حالت به طور کلی میزان ماندگاری و دوام آنها یکسان و مشابه یکدیگر است. نکته قابل توجه شرایط استفاده از هرکدام از این مواد است که طبق انتخاب و طرح درمان پیشنهادی دندانپزشک، انتخاب میشود و جایگزین یکدیگر نمیشوند.
سخن نهایی
در این مقاله از پزشک 24، در مورد ماندگاری کامپوزیت و عوامل موثر بر میزان ماندگاری کامپوزیت ونیر، مراقبتهای پس از کامپوزیت برای حفظ ماندگاری آنها صحبت شد. اگر همچنان در مورد ماندگاری کامپوزیت سوال دارید در قسمت کامنتها بپرسید تا در اولین فرصت به شما پاسخ داده شود.
سوالات متداول
۱- در چه صورت کامپوزیت باید ترمیم یا تعویض شود؟
در صورت شکستگی، پریدگی، از بین رفتن زیبایی ترمیم، رنگ گرفتن کامپوزیتها به صورتی که در زیبایی فرد تاثیر به سزایی داشته باشد و یا تشخیص پوسیدگی در زیر ناحیه ترمیم شده توسط دندانپزشک، خارج نمودن و ترمیم دوباره آن قسمت انجام میشود. همچنین در برخی موارد امکان ترمیم قسمت آسیب دیده ی ترمیم وجود دارد.
۲- آیا ترمیم با کامپوزیت دندان دائمی است؟
بله، در صورت انجام ترمیم کامپوزیت در شرایط متناسب و تشخیص و طرح درمان توسط دندانپزشک و همچنین اجرای کامل آن با احتمال بسیار بالایی، کامپوزیتها بطور دائمی در محل باقی مانده و به عنوان ترمیم دائمی در نظر گرفته میشوند. قابل ذکر است که رعایت بهداشت دهان و دهان موجب جلوگیری از عود پوسیدگی و سالم ماندن دندان ها میشود و احتمال ایجاد پوسیدگی زیر ترمیم به به حداقل میزان خود میرساند.
۳- بهترین روش برای ترمیم دندان های شکسته کامپوزیت است یا لمینت؟
دو درمان زیبایی گفته شده برای درمان دندانهای شکسته شده مناسب هستند تنها به شرطی که دندان و شرایط دهان فرد امکان انجام درمان را به دندانپزشک بدهد. همچنین بسته به میزان شکسته شدن دندان و نحوه شکسته شدن آن و بسیاری عوامل دیگر، درمانگر برای
طرح درمان تصمیم گیری میکند. با توجه به نظر دندانپزشک و ترجیح بیمار تصمیمگیری در این باره گرفته میشود و به طور کلی انتخاب هر کدام از روشها در ایجاد نتیجه نهایی و زیبایی آن، تفاوت بسیار شگرفی ندارد.
۴- ماندگاری کامپوزیت های دندان بیشتر است یا لمینت های سرامیکی؟
بطور کلی عمر لمینت دندان در حدود ۱۰-۱۵ سال و بیشتر از کامپوزیت ونیر است اما ماندگاری هر دو درمان بطور مستقیم تحت تاثیر رعایت بهداشت دهان و دندان فرد میباشد.
پزشک۲۴ مرجع تخصصی زیبایی دندان