لیزر موهای زائد معمولا انتخاب افرادی است که خواهان حذف دائمی موهای زائد خود هستند. استفاده از ژیلت و اپیلاسیون مداوم یکی از معضلات زیبا جویان و روشی ناخوشایند برای برخی افراد است. لیزر با تاثیر بر روی فولیکول مو، باعث از بین رفتن دائمی یا طولانی مدت موهای زائد می شود. از این رو محبوبیت زیادی در بین زیبا جویان پیدا کرده است. با این حال همان گونه که مزایای زیادی دارد ممکن است عوارضی نیز به همراه داشته باشد. توجه به نکات ایمنی و موارد ممنوعیت استفاده از لیزر موهای زائد از اهمیت زیادی برخوردار است. در ادامه ی این مقاله به توضیح عوارض لیزر می پردازیم و در مورد اینکه لیزر برای چه کسانی ضرر دارد صحبت خواهیم کرد.
لیزر موهای زائد برای چه کسانی ضرر دارد؟
افرادی که دارای هر یک از شرایط زیر هستند قبل از هر اقدامی برای کاهش عوارض لیزر حتما با پزشک خود مشورت کنند.
- افرادی که پوست حساس دارند و یا دچار بیماری های پوستی از قبیل اگزما، پسوریازیس، لیکن پلان و زگیل هستند باید قبل از انجام لیزر با پزشک خود مشورت کنند. زیرا التهاب ناشی از لیزر، باعث تحریک پوستی و تشدید بیماری می شود.
- افرادی که تتو یا خالکوبی در ناحیه مورد نظر دارند. لیزر می تواند رنگدانه های موجود در تتو و خالکوبی را تحت تاثیر قرار داده و موجب تغییر رنگ یا حذف آن شود.
- افرادی که مشکلات هورمونی دارند. از آنجایی که هورمون ها بر روی چرخه رشد مو تاثیر دارند اختلال در آن ها، موجب تغییر در روند رشد مو می شود. در نتیجه افرادی که مشکلات هورمونی دارند تا زمانی که عامل زمینه ای رفع نشود لیزر موهای زائد برای آن ها بی فایده بوده و تاثیر زیادی نخواهد داشت.
- افرادی که موهای کرکی و نازک دارند. لیزر زمانی اثر دارد که توسط رنگدانه ی موها جذب شود. اگر فردی موی کرکی داشته باشد اشعه لیزر جذب آن نمی شود و اثری ندارد. در بعضی موارد دیده شده که لیزر موهای نازک و کرکی باعث افزایش ضخامت تار مو شده و در نتیجه، نارضایتی در فرد ایجاد می کند.
- زیباجویانی که رنگ پوست آن ها سبزه است. مکانیسم اثر لیزر تاثیر بر رنگدانه های مو و از بین بردن موهای مشکی و تیره است. در افرادی که رنگ پوست تیره دارند، این رنگدانه ها در سطح سلول های پوست نیز وجود دارد. بنابراین لیزر ممکن است علاوه بر رنگدانه های مو به رنگدانه های پوست نیز آسیب برساند. البته این به آن معنا نیست که این افراد نمی توانند لیزر کنند. انتخاب طول موج مناسب دستگاه و مهارت اپراتور می تواند از این عارضه پیشگیری کند.
- مادرانی که در دوران بارداری یا شیردهی هستند. مطالعات کافی در مورد عوارض لیزر در زنان باردار وجود ندارد. (به دلیل اینکه طبعا هیچ مادر بارداری حاضر نیست برای انجام این مطالعه داوطلب شود و عوارض آن را بر جنین خود امتحان کند). به همین دلیل پزشکان و محققان بر این باورند که خانم های باردار و شیرده نباید تحت اثر اشعه لیزر قرار بگیرند. همچنین تغییرات هورمونی در این دوران مانع از اثرگذاری کامل لیزر بر موها می شود.
- فردی که سابقه تشکیل کلوئید(گوشت اضافه) دارد. این افراد پس از لیزر در معرض آسیب به پوست و التهاب این ناحیه قرار می گیرند و ممکن است کلوئید جدید تشکیل شود.
- افرادی که سابقه مصرف دارو و بیماری خودایمنی دارند. برخی بیماری های خود ایمنی مثل لوپوس و یا مصرف بعضی داروها مثل رتینوئید وکورتون سبب نازک و حساس شدن سطح پوست می شود و حساسیت به نور و اشعه را در پوست افزایش می دهند. افرادی که از این داروها استفاده می کنند قبل از انجام لیزر حتما باید با پزشک مشورت کنند.
عوارض لیزر موهای زائد
لیزر موهای زائد یکی از روش های کم خطر و غیرتهاجمی برای از بین بردن موهای ناخواسته و صاف و یکدست شدن پوست است. با این حال مانند هر اقدام زیبایی دیگری عوارضی به همراه دارد. از جمله:
- قرمزی و تورم: سوزش و حساسیت پوست بعد از انجام لیزر یکی از رایج ترین عوارض لیزر موهای زائد است و پس از گذشت چند ساعت به صورت خود به خودی از بین می رود.
- روشن تر شدن پوست: کاهش رنگدانه های پوست در ناحیه ی لیزر شده، یکی از عوارض لیزر است که ممکن است دائمی یا موقت باشد. معمولا این عارضه برای افراد خوشایند بوده و از اینکه پوست روشن تری داشته باشند رضایت دارند.
- سوختگی: اگر میزان اشعه و عمق نفوذ آن به درستی انتخاب نشود ممکن است باعث سوختگی پوست و تیره شدن ناحیه لیزر شود. بنابراین انتخاب مرکز زیبایی معتبر و اپراتور لیزر باتجربه بسیار مهم است.
- بیماری واگیردار پوستی: اگر هندپیس دستگاه یا محیط انجام لیزر به درستی ضدعفونی نشود امکان انتقال عفونت های پوستی مثل زگیل وجود دارد. بنابراین استفاده از وسایل یک بار مصرف و سری شخصی لیزر بسیار حائز اهمیت است.
چه بیماری هایی مانع از انجام لیزر موهای زائد می شود؟
برای آنکه بدانیم لیزر برای چه کسانی ضرر دارد و افراد با چه بیماری هایی نباید لیزر انجام دهند باید به موارد زیر توجه داشته باشیم.
- برخی از بیماری های پوستی: در بیماری هایی همچون لیکن پلان، پسوریازیس، زونا و لوپوس، اگر در فاز حاد و فعال باشند نباید لیزر انجام شود؛ زیرا سبب تشدید علائم بیماری می شود. همچنین به دلیل حساس شدن پوست در فاز فعال بیماری، لیزر می تواند باعث سوختگی و عوارض زیادی شود.
- عفونت پوست در ناحیه لیزر: وجود هر نوع عفونت پوستی مثل عفونت ناشی از زخم یا عفونت باکتریایی و یا حتی زگیل و تبخال مانع از انجام لیزر می شود. زیرا خطر گسترش عفونت و عدم بهبود آن وجود دارد.
- بیماری های خودایمنی: لوپوس و ویتیلیگو از جمله بیماری های خود ایمنی هستند که باعث افزایش حساسیت پوست به نور می شوند. استفاده از لیزر در این بیماران خطر آسیب پوست را افزایش می دهد.
راه های جلوگیری از عوارض لیزر موهای زائد
رعایت نکات زیر می تواند در جلوگیری و کاهش عوارض لیزر بسیار موثر باشد.
- قبل از انجام لیزر، پزشک خود را در جریان بیماری و داروهای مصرفی خود قرار دهید.
- چند هفته قبل و بعد از جلسه لیزر از هر اقدامی که پوست شما را حساس و نازک تر کند بپرهیزید. اقداماتی مثل لایه برداری، سولاریوم، آفتاب گرفتن و مصرف اکتیو های موضعی مثل رتینوئید، باعث افزایش حساسیت پوست می شود.
- در بین جلسات لیزر از روش های دیگر حذف موهای زائد مثل اپیلاسیون و اصلاح با بند خودداری کنید. زیرا چرخه طبیعی رشد مو را تغییر می دهد و اثربخشی لیزر کم می شود.
- از ضد آفتاب و ترمیم کننده های پوست مثل کرم زینک اکساید بعد از لیزر استفاده کنید.
- برای کاهش التهاب و قرمزی پوست می توانید از کمپرس سرد استفاده کنید.
- دستورالعمل هایی که توسط اپراتور و یا پزشک، بعد از لیزر بیان می شود را به درستی رعایت کنید.
سخن نهایی
لیزر یک روش موثر و محبوب برای از بین بردن موهای زائد است ولی برای انجام آن مهارت کافی پزشک یا اپراتور نیاز است. همچنین رعایت نکات مراقبتی قبل و بعد از لیزر توسط زیباجو الزامی می باشد. علاوه بر همه این موارد، انتخاب کلینیک معتبر و توجه به دستورالعمل ها و احتیاطات لیزر می تواند تجربه ای ایمن و لذت بخش برای زیباجو رقم بزند. بنابراین، سامانه مشاوره و نوبتدهی جراحان زیبایی پزشک ۲۴ به شما در زمینه انتخاب بهترین مراکز لیزر مو کمک میکند.
سوالات متداول
۱- لیزر برای چه کسانی ضرر دارد؟
لیزر موهای زائد ممکن است برای افراد با عفونت پوستی فعال، بیماری های خود ایمنی و دیابت کنترل نشده ضرر داشته باشد. همچنین استفاده از لیزر در دوران بارداری و شیردهی توصیه نمی شود.
۲- عوارض لیزر موهای زائد در بلندمدت چیست؟
تغییر رنگ پوست، سوختگی و ایجاد زخم و کلوئید می تواند از عوارض بلندمدت لیزر باشد. با این حال این عوارض نادر بوده و با رعایت نکات ایمنی قابل پیشگیری هستند.
۳- آیا اشعه لیزر ضرر دارد؟
عمق نفوذ اشعه لیزر بسیار کم بوده و نهایتا به لایه عمقی پوست که فولیکول مو قرار دارد می رسد. در نتیجه اشعه لیزر به هیچ ارگان دیگری از بدن آسیب نمی رساند و تنها عارضه آن سوختگی یا تغییر رنگ پوست است که اگر توسط فرد با مهارت انجام شود این عارضه نیز رخ نخواهد داد.
پزشک۲۴ مرجع تخصصی زیبایی و جوانسازی پوست