جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بریج دندان چیست؟

بریج دندان چیست؟ بریج یا پل دندان (Dental Bridge) از یک یا چند دندان مصنوعی برای درمان بی‌دندانی ساخته شده و روشی مقرون‌به‌صرفه‌تر از ایمپلنت برای پر کردن جای خالی دندان‌ها یا کاشت دندان است.

بریج دندان چیست

اگر یک یا چند واحد از دندان‌های خود را از دست داده‌اید و اصطلاحاً به عارضه بی‌دندانی دچار هستید، هر چه سریع‌تر باید فضای خالی دندان‌های از دست رفته را پُر کنید. فراموش نکنید که بی‌دندانی در درازمدت می‌تواند منجر به عارضه‌هایی چون جابه‌جایی و بهم‌ریختگی شدید دندان‌های سالم، فرو رفتن یا گود شدن گونه‌ها، سخت شدن گفتار، غذا خوردن و… شود.

نگران قیمت ایمپلنت دندان که در اقتصادی‌ترین حالت ممکن، 10,000,000 الی 15,000,000 تومان به ازای یک واحد دندان است نباشید؛ چرا که هزینه پل دندان در مقایسه با کاشت دندان به روش ایمپلنت بسیار کمتر است. اگر می‌خواهید بدانید مزایا و معایب پل یا بریج دندان چیست، تا انتهای این مطلب از پزشک 24 با ما همراه باشید.

پل یا بریج دندان چیست؟

آیا بریج یا پل همان دندان مصنوعی است؟ بله بریج نوعی پروتز مصنوعی است که دارای ظاهر طبیعی‌تر و عملکرد بهتری نسبت به دندان‌های مصنوعی است. این پروتزها برخلاف دندان مصنوعی، بر سر جای خود ثابت می‌شوند؛ بنابراین با استفاده از آن‌ها هنگام صحبت کردن یا غذا خوردن احساس بهتری خواهید داشت.

Dental bridges replace missing teeth. They can restore chewing function, enhance your appearance and improve your oral health. A dental bridge consists of crowns (that fit over your natural teeth on either side of the space) and artificial teeth (that “bridge the gap” in your smile).

پل دندانی برای جایگزینی دندان‌های از دست رفته استفاده می‌شود. این پل‌ها می‌توانند توانایی شما برای جویدن را برگردانند، ظاهر لبخندتان را بهتر کنند و سلامت دهان و دندان شما را افزایش دهند. پل دندانی از دو قسمت تشکیل شده است: روکشی که روی دندان‌های طبیعی شما در دو طرف فضای خالی قرار می‌گیرد و دندان‌های مصنوعی که جای خالی دندان‌های از دست رفته را پر می‌کنند. (clevelandclinic)

بریج‌ها در واقع نوعی دندان مصنوعی از جنس تمام سرامیک (پرسلن یا زیرکونیافلز، طلا یا PFM (فلز با روکش پرسلن) هستند که معمولاً از 2 بخش تشکیل شده‌اند:

  1. پونتیک: پروتزی که فاصله خالی میان دو دندان را پر می‌کند.
  2. تاج: روکش‌هایی که بر روی دو دندان مجاور دندان از دست ‌رفته، کشیده می‌شوند و هدف استفاده از آن‌ها ثابت نگه داشتن پونتیک است.

تــــــوجــــــه
در حال حاضر می‌توان از تکنیک‌های جدیدتری برای نصب بریج دندان استفاده کرد که نیازی به تاج یا روکش ندارند.

انواع بریج دندان؛ کدام نوع پل دندان برای من مناسب‌تر است؟

بریج دندان یا همان پل دندانی انواع گوناگونی دارد. این انواع از نظر کاربرد و هدف استفاده کاملاً مشابه یکدیگرند. تفاوت اصلی بریج‌ها با هم، در نحوه نصب آن‌هاست. دندانپزشک پس از معاینه و ارزیابی، بهترین نوع بریج را براساس تعداد و وضعیت دندان‌های از دست رفته، و فرم دندان‌های مجاور به شما پیشنهاد می‌دهد. انواع پل دندان عبارتنداز:

  • بریج سنتی (Traditional bridges)
  • پل دندانی کنسولی (Cantilever dental bridge)
  • بریج مریلند (Maryland bridges)
  • پل با پشتیبانی ایمپلنت (Implant-supported bridges)

انواع بریج دندان

بریج سنتی یا بریج قدیمی

از رایج‌ترین انواع پل دندانی است. پل سنتی زمانی توصیه می‌شود که دو دندان مجاور دندان افتاده، سالم و از مقاومت بالایی برخوردار باشند. دندانپزشک ابتدا دندان‌های مجاور را قالب‌‌گیری کرده و این قالب‌ها را برای ساخت روکش به لابراتوار ارسال می‌کند. در جلسه نصب، دندان‌های مجاور تا حدودی تراش می‎‌‌خورند تا روکش‌ها به خوبی بر روی آن‌ها قرار بگیرند. سپس پروتز یا پونتیک به این روکش‌ها متصل شده و جای خالی دندان از دست رفته را پر می‌کند.

این نوع بریج به دلیل مقاومت بالا، برای دندان‌های عقب یا آسیاهای دائمی مناسب است و در صورت مراقبت صحیح 10 تا 15 سال ماندگاری دارد.

بریج کنسولی یا بریج معلق

استفاده از پل دندان کنسولی که با عناوین بریج یک طرفه، معلق و پل کانتی‌لور نیز آن را می‌شناسیم، زمانی استفاده می‌شود که تنها در یک طرف دندان از دست رفته دندان طبیعی وجود داشته باشد. اگر در سمت دیگر هیچ دندانی وجود نداشته باشد یا دندان به دلیل پوسیدگی از مقاومت بالایی برخوردار نباشد، دیگر نمی‌توان bridge دندان را به شیوه سنتی نصب کرد. در این روش نیز همانند بریج سنتی، دندان پایه تراش می‌خورد با این تفاوت که به جای استفاده از دو دندان، تنها از یک دندان به عنوان تکیه‌گاه استفاده می‌شود.

با توجه به اینکه دندان‌های آسیا حین جویدن تحت فشار بیشتری هستند، انتخاب بــریــج کــانـتـیـلــور یا معلق برای آن‌ها گزینه مناسبی است. طول عمر این بریج 5 تا 10 سال است.

بریج مریلند یا بریج پیوندی

پل مریلند نوع دیگری از بریج دندان یا همان پل دندانی است که برای دندان‌های جلو به کار می‌رود. برای نصب این بریج نیازی به ساخت روکش برای دندان‌های مجاور نیست چرا که با لبه‌ یا باله‌هایی از جنس فلز یا پرسلین از پشت به دندان‌های مجاور متصل می‌شود؛ بدون آنکه ضرورتی برای تراش این دندان‌ها وجود داشته باشد. به همین‌خاطر به این نوع پل دندان، بریج دندان بدون تراش نیز گفته می‌شود. اگرچه پل مریلند بدون نیاز به تراش نصب می‌شود و این یک مزیت بزرگ است، اما برای دندان‌های آسیا اصلاً گزینه مناسبی نیست چراکه ممکن است مقاومت لازم را در برابر نیروی جویدن نداشته باشد. این بریج حدوداً 5 تا 10 سال ماندگاری دارد.

بریج بر پایه ایمپلنت

به نظر شما بهترین نوع بریج دندان چیست؟ بی‌شک بریج دندان بر پایه ایمپلنت را می‌توان یکی از بهترین و مقاوم‌ترین روش‌ها دانست. نصب پل دندان بر پایه ایمپلنت زمانی صورت می‌گیرد که فرد حداقل 3 دندان پشت سر هم از دست داده باشد.

در این روش همان‌طور که از نام آن پیداست، به جای استفاده از یک چهارچوب به عنوان روکش، ایمپلنت را جایگزین دندان‌های مجاور کرده و بریج را به این ایمپلنت‌ها متصل می‌کنند. مزیت بزرگ این روش این است که برخلاف بریج سنتی، هیچ آسیبی به دندان‌های سالم فرد (از نظر تراش دندان) وارد نمی‌شود. به عبارتی پل دندان با پشتیبانی ایمپلنت نیز نوعی بریج دندان بدون تراش است.

اگرچه پل دندان بر پایه ایمپلنت بهترین نوع آن است و بیشترین طول عمر را در مقایسه با سایر روش‌ها دارد، اما باید هزینه بیشتر آن را نیز در نظر داشته باشید.

قیمت بریج دندان 1403

هزینه بریج دندان از هر واحد 2,000,000 تومان تومان شروع شده و بسته به نوع بریج، جنس و طول عمر آن ممکن است به 10,000,000 تومان نیز برسد. این هزینه تحت تاثیر عوامل متفاوتی چون نوع بریج، تعداد دندان‌های از دست رفته و دستمزد دندانپزشک تعیین می‌شود. وضعیت سلامت دندان‌های مجاور نیز می‌تواند هزینه‌های جانبی را تحت تاثیر قرار دهد. اگر دندان‌های تکیه‌گاه پوسیدگی جزئی، نیاز به عصب‌کشی یا ترمیم داشته باشند، قبل از بریج باید به‌طور کامل درمان شوند که این موضوع بی‌شک منجر به افزایش هزینه‌ها می‌شود.

مراحل بریج دندان؛ بریج دندان چقدر زمان میبرد؟

مراحل نصب بریج دندان به نوع آن بستگی دارد؛ اما به‌طور کلی ممکن است 2 الی 3 هفته زمان ببرد. طی این مدت نیاز است که شما 2 الی 4 مرتبه به دندانپزشکی مراجعه کنید.

مراحل بریج دندان

  • مراحل نصب بریج سنتی و کنسولی: دندانپزشک ابتدا از دندان‌های مجاور و دندان افتاده قالب‌گیری می‌کند تا متوجه اندازه دقیق دندان مصنوعی و میزان تراش مورد نیاز شود. در مرحله بعدی دندان‌های مجاور باید تراش بخورند. این تراش به اندازه‌ای است که روکش و تاج به خوبی بر روی دندان‌ها و دندان مصنوعی درست سر جای خود قرار بگیرد. قالب‌ها برای ساخت به لابراتوار ارسال می‌شوند و در این فاصله، دندانپزشک از بریج موقت برای محافظت از دندان‌ها استفاده می‌کند.
  • مراحل نصب بریج مریلند: همانند روش قبل، دندانپزشک ابتدا قالب‌گیری انجام می‌دهد. در این روش نیازی به تراشیدن مینای دندان نیست؛ فقط در شرایطی ممکن است میزان کمی از مینای سطح پشتی دندان‌های مجاور به منظور نصب بهتر باله‌ها برش بخورد. باله‌ها نیز ساخته می‌شود و بعد از آماده‌سازی نهایی، نصب می‌شوند. پل مریلند در مقایسه با سایر روش‌ها، مراحل ساده‌تری داشته و طی تعداد جلسات کمتری انجام می‌شود.
  • مراحل نصب بریج با حمایت ایمپلنت: مراحل نصب این نوع بریج و تعداد دفعاتی که نیاز است به دندانپزشک مراجعه کنید، بیشتر از سایر روش‌ها است. در جلسه اول دندانپزشک اقدام به تهیه رادیوگرافی کرده و سپس فرایند کاشت ایمپلنت دندان را آغاز می‌کند. بعد از کاشت ایمپلت برای بهبود کامل لثه، باید 3 الی 6 ماه منتظر بمانید. بعد از سپری شدن این زمان از دندان‌ها قالب‌گیری شده و پس از آماده شدن تاج دندان‌های مصنوعی، نصب صورت می‌گیرد.

نحوه مراقبت از پل‌های دندانی

  • تا 24 الی 48 ساعت پس از نصب پل، از خوردن غذاهای چسبناک، سفت و جویدنی خودداری کنید.
  • بعد از نصب بریج ممکن است دندان‌هایتان به سرما و گرما کمی حساس شوند. در خوردن غذا یا نوشیدنی‌های خیلی سرد یا خیلی داغ احتیاط کنید.
  • بریج‌ها را همانند دیگر دندان‌هایتان، روزی 2 بار مسواک بزنید. بهتر است از نخ دندان مخصوص پل استفاده کنید؛ این نخ‌ها به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که دسترسی را به نقاط سخت دندان و لثه برایتان ساده‌تر می‌کنند.
  • رژیم غذایی در طول عمر بریج دندان تاثیرگذار است. برای افزایش دوام و ماندگاری بریج‌هایتان، سعی کنید مصرف غذاهای شیرین و سفت را به حداقل برسانید.
  • اگر مبتلا به دندان قروچه هستید، حتماً از نایت گارد استفاده کنید.
  • اگر بعد از نصب بریج احساس درد داشتید، نگران نباشید. این درد موقتی بوده و با مصرف مسکن بهبود می‌یابد.
  • چکاپ دوره‌ای را فراموش نکنید.

مزایای بریج دندان؛ چرا باید از بریج استفاده کنیم؟

  • جالی خالی دندان در دهان تاثیر منفی زیادی در طرح لبخندتان دارد. با بریج لبخند زیباتری خواهید داشت.
  • فقدان یک یا چند دندان ممکن است در گفتار و صحبت کردن شما نیز اختلالاتی ایجاد کرده باشد؛ بریج به بهتر صحبت کردنتان کمک می‌کند.
  • بی‌دندانی به‌ویژه در دندان‌های عقب و آسیاب، جویدن غذا را بسیار سخت می‌کند. بریج دائمی دندان، این توانایی از دست‌رفته را به شما باز می‌گرداند.
  • وجود شکاف و فضای خالی، باعث می‌شود به مرور زمان دندان‌های اطراف شروع به حرکت به سمت این حفره‌های خالی کنند. با بریج از کج شدن و بهم‌ریختگی دندان‌‎هایتان جلوگیری می‌کنید.
  • خالی شدن جای دندان‌ها در طول زمان منجر به تحلیل استخوان فک و ایجاد تغییراتی در ظاهر صورت می‌شود. بریج از این اتفاق جلوگیری می‌کند.

مزایای بریج دندان

معایب بریج دندان چیست؟

  • در صورت آسیب دیدن دندان‌های تکیه‌گاه در پل سنتی یا کانتی‌لور، امکان وارد شدن آسیب به بریج نیز و اجزای آن نیز وجود دارد.
  • اگر روکش‌ها به خوبی بر روی دندان قرار نگیرند، محلی برای تجمع پلاک و باکتری‌ها ایجاد می‌کنند که در صورت عدم رسیدگی به موقع، به راحتی موجب پوسیدگی دندان می‌شوند.
  • قرار گرفتن بریج بر روی دندان‌های مجاور، به‌ویژه اگر این دندان‌ها ضعیف باشند، ممکن است منجر به تخریب آن‌ها شود.
  • در صورت مستحکم نبودن دندان‌های تکیه‌گاه، احتمال خراب شدن یا فرو ریختن بریج وجود دارد.

چه افرادی کاندید مناسبی برای نصب بریج دندان نیستند؟

  1. افرادی که زیر 18 سال دارند.
  2. زنانی که در دوران بارداری به سر می‌برند.
  3. افرادی که بیش از چند دندان پشت سر هم از دست داده‌اند.
  4. افرادی که به بیماری‌های حاد لثه مانند پریودنتیت مبتلا هستند.
  5. افرادی که مبتلا به پلاک شدید دندان هستند.

انواع جنس پل یا بریج دندان چیست؟

  • تمام سرامیکی
  • Pfm (پرسلاین ترکیب شده با فلز)
  • کامپوزیت
  • طلا
  • زیرکونیا
  • پل‌های هیبریدی

سوالات متداول

بریج دندان بهتره یا ایمپلنت؟

از میان بریج دندان یا ایمپلنت، ایمپلنت از نظر طول عمر، مقاومت و عدم آسیب به دندان‌های مجاور گزینه انتخاب بهتری است.

آیا بریج دندان خوب است؟

بریج یا پل دندان یک انتخاب اقتصادی و کارآمد برای جبران دندان‌های از دست‌رفته است. اما این موضوع را به خاطر داشته باشید که رعایت بهداشت دهان و دندان بعد از نصب بریج از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

آیا امکان نصب بریج دندان فک بالا نیز وجود دارد؟

بریج هم برای دندان‌های فک بالا هم فک پایین قابل نصب است. بریج دندان جلو بهتر است از نوع بدون تراش باشد.

آیا نصب بریج دندان بدن عصب کشی امکان‌پذیر است؟

اگر دندانی که بریج قرار است بر روی آن نصب شود نیاز به ترمیم ریشه داشته باشد، عصب‌کشی باید انجام شود چراکه در این‌صورت احتمال پوسیدگی، عفونت و لق شدن بریج بسیار افزایش می‌یابد. در غیراین‌صورت خیر؛ نیازی به عصب کشی دندان قبل از بریج نیست.

آیا امکان شل شدن بریج دندان وجود دارد؟

بله؛ وارد شدن ضربه به دندان، پوسیدگی شدید دندان‌های مجاور بریج، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و سپری شدن زمان زیاد از نصب بریج از دلایل شل شدن آن محسوب می‌شوند.

علت درد پل دندان چیست؟

اگر تازه اقدام به نصب بریج کرده‌اید، دندان‌های شما آزرده هستند و احساس کمی درد طبیعی است اما اگر زمان زیادی گذشته و همچنان احساس درد می‌کنید، ممکن است به دلیل بلند یا کوتاه بودن بریج یا وجود مشکلی در نصب آن باشد. به دندانپزشک مراجعه کنید.

ماریا نصیری

نویسنده این مطلب:

من ماریا نصیری، با بیش از 5 سال سابقه تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت، در کنار شما هستم و تلاش می‌کنم با نوشتن مقالات جامع و پژوهشی در این زمینه، آگاهی عمومی شما را در حوزه سلامت افزایش دهم. ایجاد محتوایی مفید و کاربردی، نیازمند درک عمیق از مباحث پزشکی و به‌روزترین اطلاعات علمی است. تمام تلاش من در پزشک 24 این است که مفاهیم پیچیده پزشکی را با زبان ساده و قابل فهم بیان کنم تا اطلاعات دقیقی در مورد انواع جراحی‌های زیبایی به‌دست آورید.

میانگین امتیاز: 3.49 از 5

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت پزشک

درخواست شما با موفقیت ثبت شد

بزودی با شماره‌های زیر با شما تماس می‌گیریم!
05191003012 - 09422006540
آموزش‌های قبل و بعد عمل و قرعه‌کشی و جوایز در کانال ایتا